Loader
 

De ce avem nevoie de suplimente proteice?

De ce avem nevoie de suplimente proteice?

De ce avem nevoie de suplimente proteice?

suplimente proteiceIn decursul anilor statutul suplimentelor proteice a evoluat de la substanta folosita doar de bodybuilderi, la un foarte bun ajutor utilizat de fiecare incepator. Desi parerile expertilor variaza chiar si in prezent, este clar ca doar cercetarile stiintifice sunt singurele repere de incredere in decizia de a ajuta organismul cu suplimente proteice.

Ce sunt suplimentele proteice?

Ca sa intelegi in ce masura este bine sau nu sa iei proteine, hai sa vedem ce sunt ele, in primul rand. Proteina este una dintre principalele surse de energie pentru organism si este formata din aminoacizi. Pe langa apa, corpul tau este format in proportie de 75% din aminoacizii. Ei sunt esentiali pentru functionarea sanatoasa a creierului, cresterea musculara, mentinerea sistemului imunitar, functionarea inimii, reglarea stresului…ai inteles ideea. Aminoacizii sunt foarte importanti.

Din cele peste 500 de tipuri de aminoacizi cunoscute, organismul uman foloseste doar 21, din care produce 12. Celelalte 9 tipuri, cunoscute si ca aminoacizi esentiali, se extrag din alimente.

Cand un aliment are toti cei 9 aminoacizi esentiali, inseamna ca este o sursa de proteina completa. Lista alimentelor de acest tip este scurta: carne, lactate, oua si foarte putine vegetale. Apoi, nu difera doar structura componentei proteice, ci si durata ei de absorbtie. Cand vine vorba despre suplimentul proteic, poti sa te gandesti la el ca la o sursa completa, mai usor de sintetizat.

proteineO persoana care nu depune un efort suplimentar nu are motive sa ia suplimente proteice. Dar este firesc ca atunci cand mergi la sala si consumi mult mai multa energie sa iti ajuti organismul. Totodata iti doresti sa ai si o crestere rapida a mesei musculare. Proteinele sunt prin definitie un supliment alimentar. Pentru ca este dificil sa ai o alimentatie perfecta, un shake este exact ce iti trebuie dupa o sesiune de workout.