Loader
 

Regula numarul 1 pentru rezultate rapide la sala

Regula numarul 1 pentru rezultate rapide la sala

Cele trei principii de baza pentru o dezvoltare musculara corecta sunt: nutritie, antrenament la sala si…(sunet de tobe)…somn! Da, ai citit bine, odihna este a treia cea mai importanta veriga in ecuatia obtinerii unui corp sanatos si bine structurat.

Sala si suplimentele

suplimente salaIncepatorii au tendinta sa neglijeze acest capitol, axandu-se in mod eronat pe suplimente sau exercitii complicate la sala. Pentru refacerea muculara si deci pentru cresterea masei de muschi, respectarea numarului de ore de somn este prima regula in biblia sportivului.

Sala si somnul

Daca iti place sa faci alte lucruri noaptea decat sa dormi :D, am cateva dovezi stiintifice care te pot convinge irevocabil ca lipsa de odihna este cel mai mare inamic al tau. In primul rand, stii din experienta ca atunci cand esti nedormit viteza de reactie este mai mica, obosesti mai repede si riscul de aparitie a accidentarilor este mai mare. O spun si cercetatorii.

Studiile arata ca atunci cand esti privat de somn organismul tau metabolizeaza glucoza mai greu. Apoi energia care ar trebui sa rezulte este mai redusa. Somnul are si scopul de a echilibra nivelul de hormoni, cum este testosteronul, responsabil cu agresivitatea si motivatia. Nu vrei sa iti scada nivelul de testosteron, nu? In schimb, somnul ajuta si la scaderea in greutate. Sa nu intelegem gresit. Nu slabesti mai mult. Slabesti la fel ca cel care doarme 5 ore, dar tu vei pierde cu 55% mai mult tesut adipos, el mai multa masa musculara.
sala si odihna

Odihna si stiinta

Un somn prost duce si la marirea nivelului grelinei si diminuarea leptinei. Grelina incetineste mult arderile calorice si creste senzatia de foame, retentia de grasimi si productia de glucoza la nivelul ficatului. Leptina este un hormon care declanseaza procese de ardere a grasimilor. Asadar, diminuarea nivelului sau nu este tocmai o veste buna. S-a demonstrat ca o singura noapte nedormita provoaca asemenea schimbari in creier ca ti se poate face pofta de mancare imediat dupa ce te-ai ridicat de la masa. Ingrijorator, nu?

Daca ai probleme cu somnul, iti poti imbunatati odihna prin remedii naturiste ca ceaiul de musetel sau aromaterapia cu lavanda. Te ajuta si lactatele sau visinele. Nu uita ca ultima masa sa fie usoara, sa nu bei foarte multa apa si sa eviti cafeaua si nicotina.