Loader
 

Slabesti garantat cu aceste 10 trucuri simple

Slabesti garantat cu aceste 10 trucuri simple

Nu mai este un secret ca in drumul catre silueta visata sportul reprezinta o mica parte a procesului. Atunci cand vrei sa slabesti, 70% din efort o reprezinta dieta. Cand vrei sa slabesti trebuie sa fii foarte atent la mancare. Ultimul lucru pe care il vrei este sa mananci prea mult. Si adevarul este ca de multe ori depasesti limita fara sa vrei. Sa mananci prea mult fara sa iti dai seama este ceea ce te tine pe loc. De aceea vin cu cateva solutii care te determina sa mananci mai putin si sa iti dispara mancatul involuntar.

1.Mementouri vizuale

Una din cauzele mancatului excesiv este ca ne ghidam dupa stimuli vizuali. Un experiment a demonstrat ca o persoana careia i se lasa pe masa resturile de la aripioarele pe care le-a consumat, va manca considerabil mai putin fata de persoana din fata careia s-a luat dovada cantitatii mari de aripi consumate. De cele mai multe ori decidem cu ochii daca am mancat suficient si nu cu stomacul. Drept urmare, poti folosi acest truc in favoarea ta lasand la vedere dovezi ale faptului ca ai mancat destul. De exemplu trebuie sa tii la vedere cutiile de bere golite sau farfuriile din care ai mancat deja, ca sa iti reaminteasti cand este timpul sa te opresti.

2.Ambalaje si farfurii mai mici

Fara sa fii constient, daca ai un ambalaj mai mare senzatia de satietate va veni mult mai tarziu. In felul acesta consumi cu 25% mai multe calorii. Iar cand mananci din farfurie, indiferent de cantitate, vei mananca 92% din ce ti se pune in fata, spun cercetatorii. Farfuriile mari fac portiile de mancare sa para mai mici si te incurajeaza sa mananci mai mult. Simplul fapt ca mananci din  farfurii de 24 cm, fata de unele de 32 cm, te ajuta sa consumi cu 27% mai putina mancare.

3.Descreste varietatea

Ideea de baza este ca simturile ti se tocesc dupa ce sunt expuse la acelasi lucru in mod repetat. O varietate mare de gusturi la aceeasi masa mentine simturile ascutite si creste pofta de mancare. Este evident, cu cat ai mai multe optiuni cu atat vei gusta din mai multe feluri de mancare si deci vei depasi necesarul. Concluzia? Limiteaza-ti optiunile alimentare la masa. Alege doar un antreu cand mananci in oras si cere doar un fel de mancare. Retine, varietatea trebuie redusa in timpul mesei. Pe parcursul zilei si saptamanii este bine sa ai varietate, mai ales in privinta legumelor si carnurilor.

4.Fara tentatii la vedere

Gustarile la vedere te fac mereu sa te gandesti daca vrei sa mananci sau nu. Cu cat vezi mancarea mai des cu atat cresc sansele sa hotarasti sa cedezi tentatiei. Intr-un studiu s-au dat unor secretare ciocolatele Hershey’s. Unele au primit aceste ciocolatele in boluri transparente, altele in boluri opace, prin care nu se vedeau ciocolatelele. Cele care au primit boluri transparente le-au deschis de 71 de ori mai des pentru a lua ciocolata.

Ascunde mancarurile care iti plac, in special cele procesate, si tine la vedere mancaruri sanatoase si care se incadreaza in dieta ta de slabire.

5.Inconvenienta de a manca

Cu cat trebuie sa depui mai mult efort pentru a manca un anumit aliment, cu atat este mai putin probabil sa il mananci, pentru ca ai timp sa te razgandesti. Experimentul cu secretare s-a repetat de aceasta data oferind doar boluri transparente dar in locatii diferite, cu grade diferite de accesibilitate. Secretarele care au avut bolul la 1,8 m de birou au consumat cu peste 50% mai putine dulciuri fata de cele care au avut ciocolata pe birou.

6.Mananca incet

Cei care mananca incet tind sa consume mai putina mancare, sa se simta satui mai repede si sa aibe experiente mai placute la masa fata de cei care mananca repede. Daca dureaza 20-30 de minute sa termini o masa dai timp corpului sa elibereze hormonii care dau semnalele satietatii. Truc: foloseste mana non-dominanta sau betisoare asiatice pentru a reduce viteza cu care mananci.

7.Nu te uita la TV

Este evident ca in momentul in care te uiti la meci, ultimul lucru la care te gandesti este cate beri ai baut sau cate tone de seminte ai consumat. Sa mananci cand esti atent la altceva te face sa mananci mai repede, sa te simti mai putin satul si sa te opresti abia cand simti ca explodezi. Fie ca te uiti la TV, stai pe net sau te joci la PC, rezultatul este acelasi. Si cu cat ceea ce iti distrage atentia dureaza mai mult cu atat mananci mai mult.

8.Mareste volumul

Cel mai usor sa cresti volumul alimentelor este sa alegi alimente bogate in fibre alimentare cu densitate calorica mica, precum legumele. Fibrele si apa in plus dau volum, ceea ce umfla stomacul si te fac sa te simti mai plin.Fibrele alimentare ajuta si la incetinirea golirii stomacului si eliberarea de hormoni care induc satietatea. Umple cel putin pe jumatate farfuria cu legume si tine-te de treaba 66 de zile. Atat dureaza sa deprinzi un nou obicei. Slabirea este garantata.

9.Tine cont de cronotipul tau

Sa te bazezi pe factori externi, precum ora din zi, ca sa decizi cand sa mananci te poate duce la supraconsum. Motivul este ca il loc sa mananci cand ti-e foame, mananci cand stii ca ar trebui sa mananci. Asculta-ti corpul pentru ca el este cel mai bun indicator al starii de foame corecte. Un truc al instructorilor de fitness pentru a determina daca unui client ii este foame fizica sau doar mentala este sa il intrebe daca vrea sa manance un mar. Foamea adevarata nu face discriminari intre alimente! Un alt semn de foame mentala este pofta dupa ceva anume. Sa ai pofta de o pizza mare, dar nu de alta mancare, nu este foame adevarata.

10.Fara etichete de mancare sanatoasa

Din cauza marketingului excesiv unele alimente capata titluri nemeritate si iti pacalesc creierul sa consumi mai mult. Cele cu slogane precum „cu continut redus de grasimi” sunt un exemplu bun, pentru ca fara grasimi nu inseamna neaparat cu calorii putine. Tendinta de a manca inconstient prea multe alimente „sanatoase” este ceva dovedit stiintific. De exemplu, participantii la un studiu care au primit granola etichetata ca saraca in grasimi au mancat cu 49% mai multa granola decat cei care au primit granola etichetata normal.

Sursa: steriozi.ro